Διασχολική Δράση κατά της βίας

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, υλοποίησε δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.00-11.15, στην Απλωταριά και την Πλατεία της πόλης μας.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:

-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό

-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους

-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού

-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού

-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και        εκφοβισμού

-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και τη σημασία που έχει το να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.
Οι μαθητές κατασκεύασαν μάσκες συναισθημάτων, αφίσες με χρήση του ψηφιακού εργαλείου Canva, δραματοποιήσαν παγωμένες εικόνες, έγραψαν τραγούδια και κατασκεύασαν προκηρύξεις με συνθήματα ενάντια στον εκφοβισμό.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, συγκεντρώθηκαν στην Απλωταριά, όπου παρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Στις 11.00, στην Πλατεία, οι μαθητές/τριες μαζί με όλα τα άλλα σχολεία του νησιού μας, έσπασαν ταυτόχρονα μπαλόνια. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Για την υλοποίηση της δράσης εργάστηκαν οι καθηγήτριες: Γιασεμή Αμπαζή, Σταματία Σεζένια, Αγγελική Σούτου, Χρύσα Χατζησάββα και ο καθηγητής Πάνος Ροζάκης. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Φραγκάκη

Επισκέψεις: 59