Κατηγορία: Etwinning

Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας για το Εtwinning έργο “Teens in Action Spreading Kindness”  (T.A.S.K)

Ακόμη μία ευρωπαϊκή αναγνώριση για το 4ο Γυμνάσιο Χίου, στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning. Το έργο “Teens in Action Spreading Kindness”  (T.A.S.K) με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Χρύσα Χατζησάββα  βραβεύτηκε με την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας για το σχολικό έτος 2022-2023.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές της περσινής Γ΄ τάξης. και θερμές ευχαριστίες προς τους ευρωπαίους εταίρους  από Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Τουρκία για την την εξαιρετική συνεργασία που οδήγησε σε αυτήν τη διάκριση.

Επισκέψεις: 44

Δώρα από τον Εθνικό Οργανισμό eTwinning στο 4ο Γυμνάσιο Χίου

 Δύο δέματα- έκπληξη περίμεναν την υπεύθυνη του προγράμματος eTwinning του σχολείου μας, Χρύσα Χατζησάββα και τους μαθητές μας, ως επιβράβευση για την κατάκτηση του 1ο βραβείου για το έργο τους ”The Values of Living Together” στην κατηγορία Γυμνάσια.

Αποστολέας τους ο Εθνικός Οργανισμός eTwinning.  Το περιεχόμενο των δεμάτων ήταν εξαιρετικό:

  • 7 tablets
  • Γραφική ύλη και σακίδια με το λογότυπο eTwinning
  • Αναμνηστική πλακέτα 
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής 

Το 4ο Γυμνάσιο ευχαριστεί θερμά τον Εθνικό Οργανισμό eTwinning για τα πλούσια δώρα, που θα αποτελέσουν εξαιρετικά εργαλεία για τις δράσεις του σχολείου.

Video- Παρουσίαση  του έργου

Επισκέψεις: 69

1ο Βραβείο στο 4ο Γυμνασίου Χίου

Το έργο μας, με τίτλο ‘’The Values of Living Together #eTwEC ’’, έλαβε διάκριση αρχικά, με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας ενώ στη συνέχεια του απονεμήθηκε Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας και διακρίθηκε επιπλέον στον 17ο Εθνικό Διαγωνισμό Έργων eTwinning με το 1ο   βραβείο στην κατηγορία του.

  Η  αξιολόγηση των έργων έγινε βάσει των γενικότερων κριτηρίων που έχουν καθοριστεί για την απόδοση Ετικέτας Ποιότητας από την ΚΥΥ της δράσης eTwinning. Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε από μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης (ΕΟΥ) της δράσης eTwinning.

Συγκεκριμένα οι αξιολογητές έλαβαν υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Παιδαγωγική Καινοτομία: Πώς οι πτυχές του έργου μπορούν να θεωρηθούν πιο καινοτόμες και δημιουργικέςόσον αφορά στο περιεχόμενο και τους στόχους, την προσέγγιση, τις δραστηριότητες και τη μεθοδολογία, τα τελικά προϊόντα, τη διάδοση και τη δημοσίευση.
  • Ενσωμάτωση στη Διδακτέα ύλη: Πώς ενσωματώθηκε το έργο στην υπάρχουσα διδακτέα ύλη, καθώς και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
  • Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-εταίρων: Πώς επικοινωνούν και συνεργάζονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (π.χ. όχι απλά με το να μοιράζονται τα αποτελέσματα, αλλά συνεργαζόμενοι ενεργά). 
  • Χρήση της τεχνολογίας: Πώς το έργο αξιοποίησε και χρησιμοποίησε δημιουργικά τα εργαλεία των ΤΠΕ. 
  • Αποτελέσματα, αντίκτυπος και τεκμηρίωση: Ποια είναι τα αποτελέσματα του έργου, πώς παρουσιάζονται αυτά, τι αντίκτυπο είχε το έργο στη σχολική και στην ευρύτερη κοινότητα, γιατί το έργο αξίζει να βραβευτεί.

        Το ‘’The Values of Living Together #eTwEC ’’ αποτέλεσε μία πρωτότυπη προσέγγιση στη διερεύνηση των αξιών της ζωής, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Στο έργο συμμετείχαν οχτώ σχολεία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία και Ελλάδα. Μεταξύ των σχολείων που συμμετείχαν περιλαμβάνονται, το Galileo Galilei Scientifico Perugia, Liceo Statale L.Jommeli Aversa, D’Acquisto Comprehensivo Instituto San Salvo, Liceo di Arconate e d’Europe, Pakize Kokulu Anatolian Lycee Mersin, Gumus Anatolian Istanbul, Primary School no1 Pulawy και το 4ο Γυμνάσιο Χίου. Συνολικά, συμμετείχαν 132 μαθητές και 17 εκπαιδευτικοί.

    Το ‘’The Values of Living Together #eTwEC’’ είναι ένα έργο ανάπτυξης δεξιοτήτων διάρκειας 8 μηνών με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων, όσον αφορά τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Επιδιώκει επίσης να συμβάλλει  στη δημιουργία μιας γενιάς νέων που προάγουν τον σεβασμό, την υπευθυνότητα, τη συνεργασία, τη φιλιά και την ενσυναίσθηση. Βασικός στόχος του έργου είναι να παρέχει την ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν τις αξίες και να διαπιστώσουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν στη συνύπαρξη των ανθρώπων.

   Μέσα από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών σχολείων, οι μαθητές παρουσίασαν τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου τους  και τον τρόπο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων της χώρας τους. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργατικής δράσης ήταν η δημιουργία  ενός  οδηγού  εσωτερικών κανονισμών σχολείων που προτάθηκε να  εφαρμοστεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων οι μαθητές γνώρισαν και μελέτησαν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πραγματοποίησαν δράσεις επίλυσης παγκόσμιων ζητημάτων και συνεργάστηκαν ομαδικά για την επίτευξη κοινών στόχων. Μέσω αυτής της διεθνoύς συνεργασίας γίνονται παγκόσμιοι πολίτες που στοχεύον να δημιουργήσουν έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

       Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ‘’Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων’’.

      Η εκπαιδευτική στόχευση του έργου αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης 4C’s, των ΤΠΕ, της ξένης γλώσσας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα το έργο είχε στόχο οι μαθητές:

  • Να προσδιορίσουν, να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για τα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας κάνοντας συνδέσεις με τα προβλήματα του τόπο τους.
  •  Να αποκτήσουν ενεργό ρόλο αναπτύσσοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις μετριασμού των προβλημάτων.
  • Να αναπτύξουν το αίσθημα ευθύνης και να είναι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες.
  • Να ενισχύσουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης  προβλημάτων.
  • Να συνεργαστούν ομαδικά σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη κοινών στόχων.
  • Να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά εργαλεία. Web 2.0
  • Να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ενισχύοντας την εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
  • Να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ασφάλεια [e-safety], σεβόμενοι τα πνευματικά δικαιώματα και τηρώντας τους κανόνες για τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά [netiquette].
  • Να αποκτήσουν πολιτιστικές ικανότητες εξερευνώντας πολιτισμικές διαφορές και τρόποι σκέψης μαθητών από άλλες χώρες.
  • Να νιώσουν ότι είναι μέρος ενός συνόλου και να πιστέψουν στη δύναμη της συνεργασίας για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι :

  • Ομαδοσυνεργατική μέθοδος
  • Βrainstorming
  • Διερευνητική μέθοδος
  • Βιωματική μάθηση
  • Μάθηση με τεχνολογικά πολυμέσα

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ’ τάξης σχ. έτος 2021-2022, Αλεξάνδρα Μποστάν, Δημήτρης Κουγιούλης, Δημοσθένης Κουταλιάρης, Μελίνα Λουκιανένκο, Κωνσταντίνα Μαυρούλη, Λεωνίδας Μηλιάδης Κυριακή Ξυδερή, Κοσμάς Παπαλεωνίδας, Ολυμπία Πατάπη, Σταυρούλα Πατεράκη, Σταύρος Περρίκος, Αντιγόνη Πρελιά, Μαρία Σακελλαρίδη, Καλλιόπη Σκανδάλη, Γιώργος Σουρές, Ζαννής Σπυρέλλης, Μαρκέλλα Σταυροπούλου, Δημήτρης Τέττερης, Κωνσταντίνος Φιλιμάκης, Αγγελική Φουρνάρη και Μιχάλης Φύκαρης για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια  κ. Χρύσα Χατζησάββα

Επισκέψεις: 104

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας

Η χαρά μας είναι απερίγραπτη!!! Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς το σχολείο μας βραβεύτηκε με Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το  e-Τwinning έργο (2021-2022) ”The Values of Living Together”.

Πολλά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη καθηγήτρια Χρύσα Χατζησάββα, στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και πολλές ευχαριστίες στους ευρωπαϊκούς εταίρους για την καταπληκτική συνεργασία!!!

Επισκέψεις: 73

Stage 5 of our e-Twinning project T.A.S.K

In Stage 5 of our e-Twinning project T.A.S.K. {Teens in action Spreading Kindness} all students were organized in teams according to an issue of their choice. The issues that trouble and interest most of the international teams are:

  • Addiction to Electronic Devices
  • Bullying/Cyberbullying,
  • Sustainable Cities
  • Unsustainable Food Consumption
  •  Food Waste,
  • Gender Inequality
  • Lack of Clean Water
  • Poverty
  • Deforestation
  • Air Pollution

Students investigated their chosen issue, planned a strategy, implemented an action, reflected on the results and celebrated the outcomes. 

The issues selected by our students were Addiction to Electronic Devices, Bullying and Sustainable Cities, specifically the importance of Bike Riding.

Bike Riding

Presentation of Issue:

Bike Riding από chrisa chatzisavva

Video Raising Awareness:

Addiction to Electrical Devices

Presentation of Issue: 

Addiction από chrisa chatzisavva

Presentation raising awareness:

Addiction to Electronic Devices από chrisa chatzisavva

Bullying

Presentation of Issue:

Bullying and School Violenceeems to have started to concern the Greek society later than other European countries.Even though the percentage rate is still low in our community we have noticed that in recent years more and more από chrisa chatzisavva

Video Raising Awareness:

Be a friend not a bully!The 4th Junior High School of Chios T.A.S.K από chrisa chatzisavva

Επισκέψεις: 85