Το Σάββατο 18/5/2024 διεξήχθη ο Μαθηματικός Διαγωνισμός ανάμεσα στα Γυμνάσια της Χίου που οργάνωσε το παράρτημα Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Χώρος διεξαγωγής το 4ο Γυμνάσιο με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς κ. Νίκο Δεββέ και κ. Πολύδωρο Στείρο.
Έλαβαν μέρος 52 μαθητές από 8 γυμνάσια με μία ή δύο ομάδες. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν με σειρά επιτυχίας, οι ομάδες από το 1ο, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο της Χίου.
Την Τετάρτη 10-04-2024 το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο για την παρουσίαση των δράσεων και προγραμμάτων, που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της δευτοροβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου κατά το σχολικό έτος 2023-2024.
Οι μαθητές της Γ΄τάξης Θ. Γιαλιά, Β. Τσαχάς, Μ. Σκαλιδάκη, Ε. Κωνσταντά, M. Πετρά και A. Μαμούνα παρουσίασαν τα προγράμματα του σχολείου μας και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους καθώς και τα θετικά που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους σε αυτά.
Το βίντεο της παρουσίασης των μαθητών/τριών:
Το βίντεο των προγραμμάτων:
Επιπλέον παρουσιάστηκε το βίντεο για το βραβευμένο με την 1η θέση στην κατηγορία των Γυμνασίων eTwinning έργο για τη χρονια 2021-22 “Τhe values of living together” με υπευθυνή καθηγήτρια την κ.Χατζησάββα.
Μια συνύπαρξη του 4ου Γυμνασίου με το Γυμνάσιο Βροντάδου σε κοινές δράσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο ΚΕΠΕΑ στην Κλειδού, τα παιδιά δημιούργησαν, με υλικά της φύσης, εικαστικά έργα, που έμειναν στον περιβάλλοντα χώρο.
Στο μάθημα των εικαστικών, τα παιδιά δημιούργησαν ομαδικές εικαστικές εργασίες.
Στο πλαίσιο του εθελοντισμού συμμετείχαμε στο κάλεσμα της ομάδας «όμικρον». Με την καθοδήγησή τους συμβάλλαμε στον καθαρισμό των κλαδιών στην περιοχή «Ρεστά» (μια δράση πρόληψης από πυρκαγιές).
Στην εκπαιδευτική περιβαλλοντική επίσκεψη στη Λέσβο επισκεφτήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας-απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Μια από τις δράσεις , εκεί, ήταν τα παιδιά να μπουν στο ρόλο του συντηρητή πραγματικών απολιθωμάτων, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο βιωματικό πρόγραμμα του μουσείου.
Επίσης ξεναγήθηκαν στο μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας Λέσβου. Η ελιά «πρωταγωνιστής» στην τροφή, εργασία και παραγωγή ενέργειας στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
Ακόμη η περιήγηση στα στενά του μαγευτικού Μολύβου με τα ολάνθιστα σαλκίμια (μωβ λουλούδια) χρωμάτισε τον ουρανό μας. Σε όποιο μέρος περιηγηθήκαμε η ματιά και η προσοχή μας μαγνητίζονταν από τα δέντρα του περιβάλλοντα χώρου. Η ώσμωση των παιδιών σ’ αυτή την συνύπαρξη απέδωσε, φέρνοντας πιο κοντά απόψεις, διαφορετικούς χαρακτήρες, ενδιαφέροντα και συμπεριφορές.
Μια δοκιμή συνύπαρξης που άφησε θετικό αποτύπωμα σε όλους. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και θα κλείσει με εικαστική έκθεση και των δύο σχολείων στο ΚΕΠΕΑ στην Κλειδού.
Aπό την έκθεση των έργων στο Ομήρειο, στα πλαίσια παρουσίασης των σχολικών προγραμμάτων 2023-2024
Στις 20 και 21 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, η μουσική εκδήλωση “Έφηβοι ποιητές συστήνονται“, με τη συμμέτοχη Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού. Το Τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ σε συνεργασία με την Ομάδα Ποίησης Σείστρο και τον Σύλλογο φίλων βιβλιοθήκης Κοραή ανέλαβαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η χορωδία του σχολείου μας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Φραγκάκη συμμετείχε στη διήμερη παρουσίαση, αφήνωντας εξαιρετικές εντυπώσεις.
Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια και στους συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο από τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση.
Το 4ο Γυμνάσιο Χίου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, υλοποίησε δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.00-11.15, στην Απλωταριά και την Πλατεία της πόλης μας.
Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:
-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και τη σημασία που έχει το να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Οι μαθητές κατασκεύασαν μάσκες συναισθημάτων, αφίσες με χρήση του ψηφιακού εργαλείου Canva, δραματοποιήσαν παγωμένες εικόνες, έγραψαν τραγούδια και κατασκεύασαν προκηρύξεις με συνθήματα ενάντια στον εκφοβισμό. Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, συγκεντρώθηκαν στην Απλωταριά, όπου παρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Στις 11.00, στην Πλατεία, οι μαθητές/τριες μαζί με όλα τα άλλα σχολεία του νησιού μας, έσπασαν ταυτόχρονα μπαλόνια. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Για την υλοποίηση της δράσης εργάστηκαν οι καθηγήτριες: Γιασεμή Αμπαζή, Σταματία Σεζένια, Αγγελική Σούτου, Χρύσα Χατζησάββα και ο καθηγητής Πάνος Ροζάκης. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Φραγκάκη