Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση γονέων- κηδεμόνων των μαθητών/τριών της Α΄ Γυμνασίου. Η ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία και στους κανονισμούς του σχολείου καθώς και στην αξιολόγηση των μαθητών/τριών. Στη συνέχεια το λόγο είχαν εκπαιδευτικοί του σχολείου, παρουσιάζοντας το αντικείμενο τους, τις προσδοκίες τους από τους μαθητές/τριες καθώς και πρακτικές συμβουλές για το πώς να υποστηρίξουν οι γονείς- κηδεμόνες τα παιδιά τους στη μελέτη.
Η ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων-κηδεμόνων αποτελεί καίριο ζήτημα καθώς συντελεί στη διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας των μαθητών ζήτημα και συμβάλλει στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών, όπως θέματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες ή άγχος.
Οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Χίου συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό για τη δημιουργία αφίσας με θέμα: “Γλώσσες για την ειρήνη“.
Μέσα από αυτή τη δράση, μετέφεραν μηνύματα ενότητας και κατανόησης μεταξύ διαφορετικών γλωσσών, συμβάλλοντας ενεργά στη χρήση των γλωσσών ως μέσο για την υπέρβαση των γλωσσικών και πολιτισμικών διαχωρισμών.
Οι αφίσες θα παρουσιαστούν στον ιστότοπο του EDL και θα απονεμηθούν βραβεία για τις 5 πιο δημιουργικές συμμετοχές, ενώ έως και 30 αφίσες θα εκτίθενται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών.
Παράλληλα τα παιδιά της Α’ τάξης συμμετείχαν σε ομάδες σε διαγωνισμό γνώσεων σχετικά με τις ξένες γλώσσες …
… ενώ οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης: Π. Συρρή, Άν. Γεωργούλη, Π. Χουλιάρα και Μαριάννα Μυλωνά δημιουργήσαν ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!
Υπεύθυνες καθηγήτριες για τις δράσεις: Χρύσα Χατζησάββα, Αγγελική Σούτου, Σταματία Σεζένια
Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών:
Tη σημερινή Παγκόσμα Ημέρα Εκπαιδευτικών #WorldTeachersDay τιμούμε τους ανθρώπους της εκπαίδευσης που ανοίγουν δρόμους και προσφέρουν ελπίδα και έμπευση σε όλα τα παιδιά, μαζί και τα παιδιά πρόσφυγες.
Ρωτήσαμε την εκπαιδευτικό Μαρία Φραγκάκη, μουσικό στο 4ο Γυμνάσιο Χίου τι σημαίνει η δουλειά της στην πράξη και τι την παρακινεί να διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης όπως η φιλοξενία ενημερωτικής επίσκεψης στην τάξη της από εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Δείτε τι μας απάντησε!
Η δουλειά μου είναι για μένα η δεύτερη οικογένειά μου. Είναι το κομμάτι εκείνο της ζωής μου, που μαζί με την οικογένειά μου δίνουν νόημα στην ύπαρξή μου.»
«Η εκπαίδευση για εμένα σημαίνει την προσπάθεια για ένα σχολείο χαρούμενο, ήρεμο, ασφαλές, ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες χαίρονται να φοιτούν, ένα σχολείο που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.»
«Έχω συμπεριλάβει στο παρελθόν στη χορωδία μου ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Η εμπειρία της συμμετοχής για τα παιδιά αυτά ήταν πολύ σημαντική στη συγκεκριμένη δύσκολη φάση της ζωής τους. Αλλά η εμπειρία αυτή ήταν πολύ δυνατή και για τους μαθητές μου. Η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών ήταν απερίγραπτη.»
«Η επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας στην τάξη με βοήθησε να ανατροφοδοτηθώ σε σχέση με δράσεις, ιδέες και στάσεις απέναντι στο καίριο ζήτημα του προσφυγικού που δυστυχώς η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε πολλές φορές.»
«Στιγμές που με έχουν εμπνεύσει στη δουλειά μου ήταν εκείνες που προσφέροντας ποιοτικά και κάπως πιο δύσκολα ερεθίσματα, και πιστεύοντας ότι θα απογοητευτώ, τελικά, διαψεύστηκα από το τελικό αποτέλεσμα, τον ενθουσιασμό των παιδιών και την αναγνώριση ότι αυτό που κάναμε ήταν πράγματι όμορφο.»
«Χτίζουμε γέφυρες με την εκπαίδευση όταν σχολείο και κοινότητα αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται και εμπλουτίζονται από κοινές εμπειρίες.»
Ευχαριστούμε πολύ όλες τις/τους εκπαιδευτικούς για όσα κάνουν για το μέλλον και τον κόσμο μας καθημερινά! #WorldTeachersDay#RefugeeEducation
Την Παρασκευή 27/09/2024 εορτάστηκε στο 4ο Γυμνάσιο η 11η Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού! Η αυλή του σχολείου μας μετατράπηκε σε έναν μικρό στίβο μάχης, γεμάτο μουσική και χαρούμενες φωνές.
Ο κ. Γιάννης Τζήκας αναβίωσε τα αγαπημένα μας (οι πιο μεγάλοι θα θυμούνται…) «Παιχνίδια χωρίς σύνορα», προετοιμάζοντας για τους μαθητές/τριες μια σειρά από δοκιμασίες, που απαιτούσαν ταχύτητα, ευστροφία και συνεργασία.
Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Τζήκα για την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του αλλά και στους μαθητές/τριες μας, που έλαβαν μέρος!