Κατηγορία: Εσωτερική Αξιολόγηση

Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023

Επισκέψεις: 78

Συλλογικός προγραμματισμός σχολικής μονάδας 2023-2024

Επισκέψεις: 138

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 2021-2022

Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 το σχολείο λειτούργησε με 197 μαθητές, κατανεμημένους σε τρία τμήματα ανά τάξη και 27 εκπαιδευτικούς. Από αυτούς 22 Γενικής Παιδείας, 2 Τμημάτων Ένταξης και 3 Παράλληλης Στήριξης. Όπως για όλα τα σχολεία της χώρας έτσι και για το δικό μας η εν λόγω σχολική χρονιά είχε τις δυσκολίες της λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού, που δημιούργησαν προβλήματα τόσο στη παρουσία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών σε μικρότερη κλίμακα.

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου βρίσκεται στα προάστια της πόλης της Χίου, κοντά σε παραλία περιτριγυρισμένο από περιβόλια, με μεγάλη αυλή, γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου και κλειστό γυμναστήριο, για να αθλούνται τα παιδιά, υπαίθριο θεατράκι και άνετο χώρο για παρκάρισμα. Λειτούργησε από το σχολικό έτος 1993-1994 και έχει αρκετές προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι ικανοποιητική, υπάρχει όμως δυσκολία στη συντήρηση και αντικατάσταση φθαρμένου ή κατεστραμμένου εξοπλισμού λόγω της δυσκινησίας του σχετικού κρατικού μηχανισμού και της ανάλογης γραφειοκρατίας, η οποία δεν επιτρέπει την ταχεία προμήθεια απαραίτητου για τη λειτουργία του σχολείου εξοπλισμού. Το σχολείο βρίσκεται σε περιοχή τέτοια, που ενσωματώνει μαθητές και μαθήτριες από ποικίλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Τεκμήρια (myschool, αλληλογραφία σχολείου, ημερολόγιο σχολείου)

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Θετικά σημεία

Ως προς το μαθησιακό κομμάτι, η ύλη καλύφθηκε πλήρως και η ανταπόκριση των μαθητών ήταν ικανοποιητική. Υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς σημειώθηκαν πολλές απουσίες μαθητών λόγω covid και εκπαιδευτικών αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Μαθητές/τριες απουσίαζαν στα ωριαία, έπρεπε να γράψουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ωριαία αναβλήθηκαν, μαθησιακά κενά δημιουργήθηκαν σε μαθητές/τριες, έπρεπε να επαναληφθούν τμήματα της ύλης μετά την επιστροφή των μαθητών/τριών, διαδοχικές απουσίες και τμήματα που σχεδόν ποτέ δεν ήταν ολόκληρα. Εκτός αυτού φάνηκαν τα κενά από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που έπληξε κυρίως τους πιο αδύναμους/ες μαθητές/τριες. Εκπονήθηκαν πολλά σχολικά προγράμματα, που προσέφεραν στους μαθητές/τριές μας νέες εμπειρίες και τους άνοιξαν καινούργιους ορίζοντες, όμως στην περίοδο έξαρσης του covid περιορίστηκαν πολύ οι μετακινήσεις και δεν πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου.

Σημεία προς βελτίωση

Προς βελτίωση είναι οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους, που συχνά δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία της τάξης, καθώς ένα αρνητικό κλίμα δεν βοηθά τη συνεργασία που είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι. Επίσης η επικοινωνία και η συμμετοχή των γονέων /κηδεμόνων στο σχολικό γίγνεσθαι είναι ζητούμενο και συχνά προκαλεί απογοήτευση στους εκπαιδευτικούς η γονεϊκή απουσία.

Θετικά σημεία

Το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία και πώς όχι, αφού δέχεται τους κραδασμούς της καθημερινά μέσα από τους μαθητές του που αντιπροσωπεύουν το κοινωνικό σύνολο και κουβαλούν μαζί τους την οικογένειά τους. Το σχολείο αφουγκράζεται την κοινωνία και ενεργεί επικουρικά στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Όσο αφορά στη διοίκηση, προφανώς το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού και ίσως η αξιολόγηση να βοηθήσει στην αυτογνωσία μας και να συντελέσει στο να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για το καλό του Δημόσιου Σχολείου και κατ’ουσίαν των παιδιών μας.

Σημεία προς βελτίωση

Μπορεί να γίνει καλύτερος προγραμματισμός των δράσεων του σχολείου, κάτι που θα διευκολυνθεί αν υποχωρήσει η αβεβαιότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού λόγω της Πανδημίας

Θετικά σημεία

Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι όχι μόνο δεκτικοί, αλλά επιζητούν και συχνά διεκδικούν την επιμόρφωση, συμμετέχουν στις επιμορφώσεις, πολλές φορές όμως αυτές που προσφέρονται από το Υπουργείο είναι κατώτερες των προσδοκιών τους. Για το λόγο αυτό επιλέγουν την αυτοεπιμόρφωση, που δυστυχώς έχει οικονομικό κόστος άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο.

Σημεία προς βελτίωση

Προσπάθεια για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα, τη νοοτροπία και την κουλτούρα άλλων λαών.

Επίσης ευκαιρίες επιμόρφωσης που να καλύπτονται στο οικονομικό σκέλος από την Πολιτεία, καθώς το οικονομικό κόστος συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Λειτουργία

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

2

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών

Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Λειτουργία

Διοικητική λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

2

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις

Σχολείο και κοινότητα

Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Λειτουργία

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

1

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν οι δράσεις

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Παρατηρήσεις   /   Σχόλια

Από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν  αποκτήθηκε  εμπειρία  και  για  τον  λόγο αυτό οι τέσσερις από τις πέντε θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά. Η τελευταία που αφορά  στην  επαγγελματική  ανάπτυξη  των  εκπαιδευτικών  δεν κρίνεται τόσο αναγκαία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου φροντίζουν για την επιμόρφωσή τους στα πεδία που τους ενδιαφέρουν και τα οποία θεωρούν ότι συμβάλλουν στην επιστημονική τους κατάρτιση και επάρκεια. Η πέμπτη δράση θα αφορά στο ” Σχολείο  Εργασίας”  , καθώς  διαπιστώνεται  μεγάλο  έλλειμμα των μαθητών στη διαχείριση της καθημερινότητας, της συνεργασίας, της ανάληψης υποχρεώσεων και ρόλων.

Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων

Τα αποτελέσματα της δράσης «Αναβάθμιση ιστοσελίδας» κρίνονται πολύ ικανοποιητικά για τη χρονιά 2021- 2022. Η σελίδα παρέμεινε ενεργή και ενημερωμένη για τρέχοντα ζητήματα και εμπλουτίστηκε με δράσεις μαθητών και καθηγητών, προωθώντας την κουλτούρα και την φιλοσοφία του σχολείου μας. Τα σχόλια από γονείς, μαθητές και συνάδελφους υπήρξαν ιδιαίτερα θετικά, γεγονός που το αποδεικνύει και η αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας.

Τα αποτελέσματα της δράσης «Εθελοντισμός» για την οποία αξιοποιήθηκε στο έπακρον η χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδίως της ψηφιακής τάξης για την επικοινωνία των μελών της ομάδας με τους μαθητές, την ανάρτηση πληροφοριακού υλικού και για την ανάθεση ψηφιακών δράσεων ήταν ευχετήριες κάρτες και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Γηροκομείο Χίου, δημιουργία αφίσας για εθελοντική δράση, συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τον εθελοντισμό, συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, δημιουργία έργων με επαναχρησιμοποιημένα υλικά για τον καλλωπισμό του σχολείου, με στόχο την προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, τη διαμόρφωση ενός ενημερωμένου και πληροφορημένου πολίτη-μαθητή, την ανάπτυξη εργαλείων γνώσης και κατανόησης, την εποικοδομητική και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τη ενημέρωση για τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας

Τα αποτελέσματα της δράσης «Σχέσεις μαθητών» ήταν πραγματοποίηση έρευνας στους μαθητές με χρήση ερωτηματολογίου που αφορούσε στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, απογευματινή ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών από παιδοψυχίατρο με θέμα «Ενδοσχολική βία και πρόληψη μέσα από την οικογένεια», ενημέρωση των μαθητών από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου για την ομαλή συνύπαρξη ατόμων και την αποδοχή του διαφορετικού, δράσεις για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του εργαστηρίου δεξιοτήτων, προβολή ταινίας και στη συνέχεια συζήτηση σχετική με τη διαφορετικότητα, παιχνίδια με σκοπό την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις των μαθητών από την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου μας. Συμπερασματικά, υπήρξε μια μικρή βελτίωση στις σχέσεις των μαθητών.

Τα αποτελέσματα της δράσης « Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε Eθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα» ήταν η συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “etwinning”και στο εθνικό πρόγραμμα “tipping point”.

Πραγματοποιήθηκε εγγραφή στο EU login, έγινε διάχυση των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων τους μέσω etwinning, υποβλήθηκε αίτηση ετικέτας ποιότητας, καθώς και διαδικτυακές συνεδρίες του προγράμματος επιχειρηματικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού tipping point. Η συμμετοχή του σχολείου μας στα παραπάνω προγράμματα, προσέδωσε πολλά εκπαιδευτικά και μαθησιακά οφέλη στην ευρύτερη σχολική κοινότητα , αλλά και στην επαγγελματική πρόοδο και παιδαγωγική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Οι επιμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της δράσης θεωρούμε, ότι ήταν αρκετά́ κατατοπιστικές και ολοκληρωμένες αφού κάλυψαν τους αρχικούς στόχους μας.

Τα αποτελέσματα της δράσης «Αξιοποίηση Σχολικής Βιβλιοθήκης» ήταν αξιοποίηση της Σχολικής Βιβλιοθήκης ως αναγνωστήριο ή για σκάκι και ενίσχυση του δανεισμού βιβλίων. Δημιουργήθηκε ταυτόχρονα λογισμικό αποτύπωσης του δανεισμού βιβλίων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις με θέμα τη βιβλιοφιλία και τη φιλαναγνωσία ( Έκθεση βιβλιοδεσίας, Έκθεση βιβλίου και μαραθώνιος ανάγνωσης  του  εφηβικού μυθιστορήματος «Η νενέ η Σμυρνιά» ). Τέλος αξιοποιήθηκαν τίτλοι για  την  εκπόνηση  του  επετειακού ημερολογίου του σχολείου και την διοργάνωση θεματικών εκθέσεων ( Πόλεμος – Ειρήνη).

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες που ανέκυψαν στη διάρκεια της εκπόνησης των δράσεων και οι σημαντικότερες

είναι οι παρακάτω:

  1. Δεν έχουν προβλεφθεί ώρες για την πραγματοποίηση των δράσεων εντός του ωρολογίου προγράμματος και κατά συνέπεια πρέπει να διατεθούν ώρες μαθημάτων για τις διάφορες δραστηριότητες ή παρεμβάσεις.
  2. Χρειάζεται πολύς χρόνος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της ομάδας κάθε δράσης, ο οποίος συχνά πρέπει να είναι εκτός ωραρίου και δύσκολα βρίσκεται κοινός.
  3. Υπάρχει σχετική οικονομική επιβάρυνση στο σχολείο για την αγορά υλικών που απαιτούν κάποιες δράσεις και επιβάρυνση των μαθητών για τις απαιτούμενες μετακινήσεις.
  4. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή που πρέπει να περάσουν σχεδόν όλα από τα χέρια του.

Επισκέψεις: 15

Φιλαναγνωσία

Μέρες βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας στο 4ο Γυμνάσιο Χίου. Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, το σχολείο μας επανέρχεται σε γνώριμα μονοπάτια, σε δραστηριότητες που αποτελούν πλέον θεσμό και αφορούν το βιβλίο. Σήμερα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν και περιλάμβαναν:

(α)Επίσκεψη των μαθητών μας ανά τμήμα στην έκθεση βιβλιοδεσίας που φιλοξενήθηκε στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη. Εκεί γνώρισαν την εφαρμοσμένη τέχνη της παραδοσιακής βιβλιοδεσίας και είδαν από κοντά έργα του βιβλιοδέτη τέχνης Κώστα Στείρου και σπουδαστών του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας του Ο.Π.Κ.Δ.Χ. Είχαν τη δυνατότητα να δουν διάφορες τεχνικές βιβλιοδεσίας (γαλλική, βελγική, ιαπωνική, κόπτικη, μπρατέλ, codex) , υλικά (δέρματα, παπύρους, περγαμηνές, χειροποίητα χαρτιά) και εργαλεία

. (β) Παρακολούθηση της ταινίας animation “The Fantastic Flying books of Mr Morris Lesssmore”.

(γ) Επίσκεψη στην Έκθεση Βιβλίου που διοργανώθηκε στο σχολείο μας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πάπυρος.

Πεποίθηση του σχολείου μας εδώ και χρόνια είναι, ότι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της βιβλιοφιλίας συμβάλλουν στη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη ραγδαίως αναπτυσσόμενη τεχνολογική πρόοδο και την εξειδίκευση, η φιλαναγνωσία και η βιβλιοφιλία συνεχίζουν να διεκδικούν ένα μέρος του χρόνου μας.

Επισκέψεις: 33