Κατηγορία: Εθελοντικές δράσεις

Καθαρισμός παραλίας: Κοινή δράση με το Γυμνάσιο Καλαμωτής

Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε κοινή δράση καθαρισμού της παραλίας Bella Vista από το 4ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Καλαμωτής. Τα παιδιά κατέγραψαν ό,τι συνέλεξαν.

Εκτός της καταγραφής όσων συγκέντρωσαν, ζύγισαν ξεχωριστά, τα αντικείμενα προς ανακύκλωση και τα απορρίμματα.

Τη “σκυτάλη” θα αναλάβουν οι Aegean Greeners του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να μεταφέρουν στην πλατφόρμα Marine Litter watch όσα καταγράψαμε. Μια ομαδική δράση με πολλαπλά οφέλη για όλους!

Επισκέψεις: 72

Μικροί και μεγάλοι «εν δράσει»

Την περασμένη Κυριακή10 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική δράση στην περιοχή του Πυροφυλακίου Ρεστών.

Σκοπός της δράσης η συντήρηση της στεγασμένης ζώνης, αλλά και η ανάδειξη σημαντικών εννοιών, όπως η ενεργή συμμετοχή, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η προσφορά και η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Τη δράση συνδιοργάνωσαν η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης ΟΜΙΚΡΟΝ, οι μονάδες του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ της Χίου, Συμβουλευτικό Κέντρο Χίου και Πολυδύναμο Κέντρο Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο, ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου (CHIOSRUNNING), η 1η ΤΟΜΥ Χίου και η Διεύθυνση Δασών Χίου.

Η ομάδα εθελοντισμού του 4ου Γυμνασίου συμμετείχε στη δράση. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη ενσυναίσθησης και ιδιαίτερα η επαφή με τη φύση μια πράξη συνειδητοποίησης της αειφορίας και της ποιότητας ζωή

Επισκέψεις: 77

Μοιράζοντας ευχές με μαθητικές δημιουργίες από ανακυκλωμένα υλικά

Όταν η διάθεση για να ξαναδώσουμε “ζωή” σε υλικά που χρησιμοποιήσαμε γίνεται πράξη στα χέρια των παιδιών, τότε εμείς απλά απολαμβάνουμε τις δημιουργίες τους . Τα παιδιά κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα δεντράκια στολίζοντας το σχολείο μας. Δύο από τις δημιουργίες τους προσφέραμε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί το μοίρασμα πολλαπλασιάζει τη χαρά όλων μας!! Καλές γιορτές με Υγεία!

Η Ομάδα εθελοντισμού

Επισκέψεις: 122

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης και πλαστικοί κουμπαράδες για ανακύκλωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αποταμίευσης και της οικονομικής σταθερότητας.

Η αποταμίευση είναι σημαντική για την μελλοντική οικονομική ευημερία και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν αναπάντεχα οικονομικά προβλήματα, να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αποταμίευση δεν αφορά μόνο την αποθήκευση χρημάτων, αλλά και την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων και τον επενδυτικό σχεδιασμό.

Στην Ελλάδα, η “Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης” δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη επετειακή ημέρα που καθορίζεται από το κράτος ή διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμοί, και οι εκπαιδευτικοί φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκστρατείες για την προώθηση της αποταμίευσης και της οικονομικής επίγνωσης κατά τη διάρκεια του χρόνου.

ΠΗΓΗ :Τι είναι η “Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης” και που στοχεύει!

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας- Δεξιοτήτων σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντισμού του σχολείου κατασκεύασε 2 πλαστικούς κουμπαράδες για την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών  .

Το βασικό υλικό είναι άδεια μπουκάλια νερού χωρητικότητας 10 λίτρων. Δημιουργήσαμε στόμια από μεγάλα καπάκια για την είσοδο των πλαστικών καπακιών και δεματικά για τη στερέωση των πλαστικών δοχείων.

Οι μαθητές του Β1 και του Β2 μέσα από δραστηριότητα του εργαστηρίου δεξιοτήτων έδωσαν ονόματα στους δυο κουμπαράδες (ΚΑΠΑΚΟΦΑΙΔΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΟΦΑΓΑΝΑΣ).

Στόχος της ομάδας εθελοντισμού σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνολογίας- δεξιοτήτων, είναι να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς  περισσότερους κουμπαράδες για πλαστικά καπάκια, οι οποίοι θα τοποθετηθούν  εσωτερικά  του σχολείου (τάξεις – διάδρομοι).

ΜΑΖΕΥΩ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΑΚΙΑ!ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Επισκέψεις: 128

Κατασκευή ταΐστρας- Φωλιάς για πουλιά

Το εργαστήριο τεχνολογίας- δεξιοτήτων σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντισμού του σχολείου κατασκεύασε δύο ταΐστρες- φωλιές για πουλιά  από παλιά υλικά  που δεν χρησιμοποιούνται, όπως  σπιτάκια από γλωσσοπίεστρα, χρησιμοποιημένους φελλούς, καπάκια από την ανακύκλωση και μια βάση από παλιό ρολόι τοίχου.  

Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να διευκολύνει την παραμονή των μικρών άγριων πτηνών, σε μία αστική περιοχή και ταυτόχρονα αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια που οι μεγάλες πόλεις γίνονται όλο και περισσότερο πόλεις τσιμέντου και ασφάλτου και οι αλάνες και τα μέρη με πράσινο εκλείπουν (πυρκαγιές – καταστροφή δασών), δεν είναι εύκολο για τα πουλιά  να βρουν υλικά για να φτιάξουν τη φωλιά τους αλλά και φαγητό για την επιβίωσή τους .
Στόχος της ομάδας εθελοντισμού σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνολογίας- δεξιοτήτων, είναι να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς  περισσότερες ταΐστρες  για τα πουλιά, οι οποίες θα τοποθετηθούν  περιμετρικά του σχολείου αλλά και σε δασικούς πυρήνες του νησιού.

Οι δοκιμές- κατασκευές  θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος τύπος για την  ταΐστρα- φωλιά που θέλουμε να δημιουργήσουμε για τους μικρούς ιπτάμενους φίλους μας . Θα πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν τη δυνατότητα να κρεμαστούν σε δέντρα.
Μην ξεχνάτε: Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια! Προσέχουμε το φυσικό περιβάλλον!

Επισκέψεις: 134