Διασχολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Αν τα δέντρα μιλούσαν»

Μια συνύπαρξη του 4ου Γυμνασίου με το Γυμνάσιο Βροντάδου σε κοινές δράσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο ΚΕΠΕΑ στην Κλειδού, τα παιδιά δημιούργησαν, με υλικά της φύσης, εικαστικά έργα, που έμειναν στον περιβάλλοντα χώρο.

Στο μάθημα των εικαστικών, τα παιδιά δημιούργησαν ομαδικές εικαστικές εργασίες.

Στο πλαίσιο του εθελοντισμού συμμετείχαμε στο κάλεσμα της ομάδας «όμικρον». Με την καθοδήγησή τους συμβάλλαμε στον καθαρισμό των κλαδιών στην περιοχή «Ρεστά» (μια δράση πρόληψης από πυρκαγιές).

Στην εκπαιδευτική περιβαλλοντική επίσκεψη στη Λέσβο επισκεφτήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας-απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Μια από τις δράσεις , εκεί, ήταν τα παιδιά να μπουν στο ρόλο του συντηρητή πραγματικών απολιθωμάτων, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο βιωματικό πρόγραμμα του μουσείου.

Επίσης ξεναγήθηκαν στο μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας Λέσβου. Η ελιά «πρωταγωνιστής» στην τροφή, εργασία και παραγωγή ενέργειας στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Ακόμη η περιήγηση στα στενά του μαγευτικού Μολύβου με τα ολάνθιστα σαλκίμια (μωβ λουλούδια) χρωμάτισε τον ουρανό μας. Σε όποιο μέρος περιηγηθήκαμε η ματιά και η προσοχή μας μαγνητίζονταν από τα δέντρα του περιβάλλοντα χώρου. Η ώσμωση των παιδιών σ’ αυτή την συνύπαρξη απέδωσε, φέρνοντας πιο κοντά απόψεις, διαφορετικούς χαρακτήρες, ενδιαφέροντα και συμπεριφορές.

Μια δοκιμή συνύπαρξης που άφησε θετικό αποτύπωμα σε όλους. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και θα κλείσει με εικαστική έκθεση και των δύο σχολείων στο ΚΕΠΕΑ στην Κλειδού.  

Aπό την έκθεση των έργων στο Ομήρειο, στα πλαίσια παρουσίασης των σχολικών προγραμμάτων 2023-2024

Επισκέψεις: 102