Ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου ξεκίνησε με τη Γιορτή της Σημαίας, κατά την οποία ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Βρούζος παρέδωσε την Ελληνική Σημαία στους σημαιοφόρους με την προτροπή να την τιμούν και να την υπερασπίζονται με σθένος. Στη συνέχεια ακολούθησε η απόδοση των Αριστείων και των Βραβείων στους μαθητές/τριες, που αρίστευσαν την περσινή χρονιά.
Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για να τιμήσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποίησαν έναν ιστορικό περίπατο στην πόλη της Χίου. Κατά τη διάρκεια αυτού, οι μαθητές έκαναν στάσεις σε συγκεκριμένα κτήρια και μνημεία διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Φρεζουλη “Χίος, η ζωή στην Κατοχή”, αλλά και από το διαδίκτυο και έμαθαν τις εξής πληροφορίες:
1. Κοντά στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο υπάρχει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μουσικοσυνθετης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος μελοποίησε το μεγάλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη “Άξιον εστί” εμπνευσμένο από τον πόλεμο του 1940 στον οποίο συμμετείχε ο ποιητής, αλλά και από την Κατοχή. Δύο γνωστά τραγούδια από αυτό το μεγάλο έργο είναι : “Ένα το χελιδόνι” και “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητε”.
2. Μόλις ξεκίνησε η Γερμανική Κατοχή στη Χίο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ, ενώ μετά τη δύση του ήλιου ξεκινούσε η συσκότιση των φώτων και όπου έβλεπαν φωτιζόμενα παράθυρα τα πυροβολούσαν. Παράλληλα ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται επιτάξεις σε δωμάτια μεγάλων σπιτιών της πόλης και τα παιδιά σκαρφίζονταν διάφορους τρόπους για να εμποδίσουν την επίταξη.
3. Ο κινηματογράφος “Ρεξ” στο λιμάνι επιτάχθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν προβολές γερμανικών ταινιών με θέμα την κατάληψη της Χίου και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και πλάνα από τις μάχες του γερμανικού στρατού στα μέτωπα του πολέμου.
4. Το Φεβρουάριο του 1944 οι πεινασμένοι Χιώτες περίμεναν στο λιμάνι το σουηδικό πλοίο του Ερυθρού Σταυρού “Wiril” που μετέφερε στο νησί τρόφιμα, αλλά δυστυχώς το πλοίο βομβαρδίστηκε και υπήρξαν πολλά θύματα. Στο παλιό τελωνείο υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή αφιερωμένη στα θύματα του βομβαρδισμού.
5. Ο ανθυπολοχαγός Ιάσονας Καλαμπόκας είχε σταλεί στη Χίο για να καταστρέψει την πιο σημαντική βάση κατασκοπείας των Γερμανών σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά σκοτώθηκε από τους Γερμανούς το 1944 στην οδό που φέρει σήμερα το όνομά του. Το άγαλμά του βρίσκεται απέναντι από την Εθνική Τράπεζα.
Ο περίπατος συνεχίστηκε στο λιμάνι της Χίου. Εκεί τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι πάνω από το σημερινό κατάστημα “Παγωτομανια”, στο ξενοδοχείο “Πελινναίο” όπου είχαν επιτάξει οι Γερμανοί την εποχή της Κατοχής είχαν αποθηκευτεί 5 τόνοι πυρομαχικών! Επίσης στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα “Goody’s” βρισκόταν το κτήριο όπου είχε εγκατασταθεί το Φρουραρχείο των Γερμανών, ενώ λίγο πιο κάτω στο ξενοδοχείο “Κύμα” στεγαζόταν το Γερμανικό Διοικητήριο. Επιπλέον κοντά στο κτήριο της Σχολής Ιστιοπλοΐας του Ν. Ο. Χίου είναι το κτήριο όπου στεγαζόταν η διαβόητη, μυστική αστυνομία Γκεστάπο. Όλη αυτή η περιοχή αποτελούσε το λεγόμενο “Τρίγωνο” που ξεκινούσε από τη δεξιά πλευρά του λιμανιού και εκτεινόταν μέχρι τη σημερινή πλαζ της Μπέλλα Βίστα. Η περιοχή του “Τριγώνου” από το φθινόπωρο του 1943 ως την απελευθέρωση της Χίου (φθινόπωρο του 1944) έκλεισε με συρματοπλέγματα και απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτή. Το σημερινό ΕΠΑΛ της Χίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Οι μαθητές περπάτησαν στην περιοχή του “Τριγωνου” καταλήγοντας στο μνημείο που βρίσκεται έξω από το ξενοδοχείο “Χανδρής” που είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Στους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1941-1944 για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Οι Α’ και Β’ Γυμνασίου τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο σχολείο, συμμετέχοντας σε ένα ομαδικό παιχνίδι με θέμα τις γελοιογραφίες του πολέμου. Τα παιδιά περιγράφοντας και σχολιάζοντας τις γελοιογραφίες, αλλά και απαντώντας σε στοχευμένες ερωτήσεις απέκτησαν γνώσεις σχετικά με την περίοδο του πολέμου στην Αλβανία (1940-1941) με ένα διασκεδαστικό τρόπο.
Υπεύθυνες για τη διοργάνωση των δράσεων: Μαρκέλλα Γαλάτουλα- Ζωή Βουτσικίδου
Επισκέψεις: 168