Μια εξαιρετικά συχνή και εύλογη ερώτηση των μαθητών μας είναι κατά πόσο χρειάζονται τα μαθηματικά στην καθημερινότητα. Τα Μαθηματικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Δεν είναι απλώς αριθμοί και τύποι, είναι τρόπος σκέψης. Σε μαθαίνουν να σκέφτεσαι με λογική, να λύνεις προβλήματα, να μην τα παρατάς όταν κάτι φαίνεται δύσκολο. Κι αυτά χρειάζονται σε κάθε επάγγελμα και σε κάθε πτυχή της ζωής. Πως θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τύπους εμβαδών επιπέδων σχημάτων, μονάδες μέτρησης επιφανειών και την τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού μέσα στο σχολείο μας;
Στα πλαίσια λοιπόν της παραπάνω ερώτησης, της βιωματικής μάθησης και των αντίστοιχων ενοτήτων Άλγεβρας και Γεωμετρίας της Β΄ Γυμνασίου, οι μαθητές του Β3 τμήματος, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη της εκπαιδευτικού Δ. Ρίτσου κλήθηκαν να επιλύσουν το εξής πρόβλημα:
«Πόσα κιλά κόκκινης, πράσινης και μπλε μπογιάς θα χρειαστούμε για να βάψουμε τα αντίστοιχα βέλη που υπάρχουν στους διαδρόμους του σχολείου μας και οδηγούν στις εξόδους κινδύνου σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εάν γνωρίζουμε ότι με 1 κιλό μπογιά μπορούμε να καλύψουμε επιφάνεια 540 dm2»
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και έγινε ανάθεση ρόλων σε όλα τα μέλη κάθε ομάδας, έτσι ώστε να έχουν όλοι τους ενεργή συμμετοχή. Αρχικά υπολόγισαν το εμβαδόν ενός βέλους, στη συνέχεια το συνολικό εμβαδόν και τέλος τα κιλά μπογιάς αφού έκαναν και τις απαραίτητες μετατροπές στις μονάδες μέτρησης.
Μέσα από την παραπάνω ομαδοσυνεργατική διδασκαλία οι μαθητές αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να ακούν και να σέβονται διαφορετικές απόψεις, εξασκούνται στη λήψη ομαδικών αποφάσεων, εμπλέκονται ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, η οποία γίνεται πιο ελκυστική, αναπτύσσουν υπευθυνότητα μέσα από την ανάθεση ρόλων και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Επίσης συνειδητοποίησαν ότι τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας
Views: 50